Aby-Guide

Hvordan er en abyssinier:
En abyssinier kan sammenlignes med et 5-6 årigt barn. Aby’er er ikke bevidst destruktive, men de er nysgerrige og kreative. Deres daglige gøremål kan inkludere, at skulle rykke rundt på det kongelige porcelæn og daske til prismelysekronen. Små ting, der har værdi eller er uerstattelige kan med fordel gemmes væk eller sættes bag glaslåger. Alt på hylder eller borde er potentielt legetøj og kan skubbes ud over kanten, hvis det hjælpes lidt på vej. Når din killing er omkring 6 måneder gammel, er der ikke mange steder hvor den ikke kan komme eller allerede har været. Aby’er kan godt lide højder og kan, som regel, jævnligt findes ovenpå køleskabet, klædeskabet, reolen eller døren. Hvis de besidder “papegøje-genet” kan de uventet komme springende enten overfra eller nedenfra og skelner hér ikke så meget om de lander på dig eller en tilfældig, sagesløs gæst. Det kan være lidt af en forskrækkelse, hvis man er uforberedt og ikke har prøvet det før – og også nogen gange, selvom man har – men sådan er livet med aby’er og man vænner sig såmænd til det og har ofte senere svært ved at forstå, hvorfor ikke alle katte er sådan.

Pris:
En kælekat koster 5.000,- kr. Prisen inkluderer første vaccination, sundhedsattest, stambog og neutralisering. Der kan desuden af og til være en pensioneret avlskat til salg. Prisen for en sådan kat, vil være reduceret – ofte svarende til prisen for kattens neutralisering, lidt afhængigt af kattens alder. Hvis du ønsker at reservere en killing, kan det også lade sig gøre ved at betale et depositum på 800,- kr. Hvis der ikke kommer en killing af det køn eller den farve, som du ønsker indenfor en aftalt periode, kan du få refunderet dit depositum. Hvis du vælger at afslå en egnet killing er dit depositum tabt. Jeg sælger ikke katte til avl, men hvis du gerne vil udstille, hjælper jeg gerne med at få dig i gang. Hvis du på sigt gerne vil opdrætte, foreslår jeg at du forsøger at finde en abyssinier i showkvalitet og udstiller den i en periode, før end du tager den endelige beslutning om at opdrætte. På den måde vil du møde en masse andre opdrættere og se en masse forskellige typer abyssiniere og derfor være i stand til at træffe nogle bedre beslutninger.

Når killingen flytter hjemmefra:
Jeg vil altid foretrække personligt at aflevere killingen i sit nye hjem, fordi det så er langt nemmere for killingen at tilpasse sig. Transportudgifter i den forbindelse, betales af køber.

Helbredsgaranti:
Jeg garanterer, at killingen, efter min bedste overbevisning, er sund og rask, når den forlader mit hjem, den er fri for parasitter og er præget på mennesker siden fødslen. Katteriet er FeLV og FIV negativt og killingen har minimum modtaget sin første vaccination for kattesyge og katteinfluenza. Jeg anbefaler, at du tager killingen til din egen dyrlæge inden 3 dage, for at få en uvildig bedømmelse af killingens sundhedstilstand. At blive taget fra sin mor og sine søskende og flytte hjem er yderst stressende for en lille killing og man ved, at immunforsvaret svækkes i stress-situationer. Der vil derfor altid være en forøget risiko for, at killingen vil være modtagelig for infektion den første tid i sit nye hjem. Skulle killingen blive sløj i forbindelse med flytningen, vil jeg meget gerne høre om det og vil, i det hele taget, stå til rådighed ved spørgsmål eller bekymringer omkring katten både før og efter overtagelsen.

Helbredsproblemer:
Abyssiniere har som alle andre racekatte nogle sygdomme og lidelser, som de kan være genetisk disponerede for. En seriøs opdrætter vil forsøge at reducere disse problemer ved nøje at studere stamtavler og opdrætte selektivt. En af de mest almindelige lidelser er inficeret tandkød. Dette kan være svært at behandle og kan i nogle tilfælde være kronisk og kræve vedvarende opmærksomhed. Sørger du for, at din kat får brugt sine tænder på enten tørfoder eller råt kød i stedet for dåsemad, kan du ofte hjælpe katten til at undgå disse problemer. I de linier jeg arbejder med, har jeg kun set meget få tandkødsproblemer. Visse linier af abyssiniere kan få løse knæled (Patella Luxation), en lidelse som dog også ses hos andre racer, samt hos huskatte. Der ses forskellige grader af Patella Luxation og det behøver absolut ikke at være en katastrofe for katten. I de slemme tilfælde bør katten dog opereres. Nogle abyssiniere kan være disponerede for Renal Amyloidosis, som medfører nyresvigt. Denne sygdom er dog forholdvis sjælden og menes i nogen grad også at hænge sammen med stress. Vi ser også tilfælde af sygdommen PK (Pyruvate Kinase Deficiency), som kan medføre alvorlig blodmangel, men der findes nu en DNA test for sygdommen, så du risikerer ikke længere at din abyssinier har denne sygdom. Generelt opnår abyssiniere ofte en ret høj alder og vil som regel vedblive at være friske, livlige og legesyge, selv som ældre katte.

Abyssinieren og andre kæledyr:
Hvis du allerede har et eller flere andre kæledyr i dit hjem, skal du ikke blive forbavset, hvis din nye abyssinier forsøger en “magtovertagelse”. Abyssiniere er selvsikre alpha-katte og tager helst føringen i hjemmet. Efter lidt skænderier vil der blive fastlagt en form for rangorden og kattene vil, som regel, leve harmonisk sammen efter et par uger. Mange abyssiniere vil kunne etablere våbenhvile eller ligefrem venskaber med en hund, så længe hunden er venlig. En gang imellem sker det endda at de ligefrem “adopterer” hunden og soignerer den og pusler om den. Fugle, fisk og mus og den slags dyr er en helt anden snak. Det er vigtigt, at du beskytter disse dyr mod din kreative, intelligente og nysgerrige abyssinier.

At vælge en killing:
Det bedste er, hvis du har mulighed for at besøge kuldet flere gange under opvæksten. Killinger er ofte meget fokuserede på hinanden og er meget livlige og legesyge og det sker ikke sjældent, at de i perioder ikke har tid til at beskæftige sig med mennesker. Dette er ikke et tegn på, at killingerne ikke er prægede på mennesker – det er blot alderen, der gør det. Killingerne bør dog være opmærksomme, venlige og udadvendte, men i den alder kan de godt udvise modvilje mod at blive fanget, kælet og håndteret for meget – de har simpelthen ikke tid. Vær opmærksom på killinger, der hvæser af dig eller desperat forsøger at undgå dig. Denne type opførsel kan sagtens bare være noget forbigående, men kan også være tegn på mere fundamentale problemer. Hvis du vælger en sådan killing bør du aftale med opdrætteren at killingen kan returneres, hvis dens adfærd ikke forbedres med tiden.

Når du får killingen hjem:
Killingen er klar til at flytte hjemmefra når den er 14 uger. Din killing bør være renlig og kunne tåle at spise forskellige typer mad uden at maven slås i stykker. Det er dog en fordel om du i starten bruger samme type grus, som killingen er vant til, så den oplever kattebakken, som noget trygt og godt i sit nye hjem. Du bør også starte med noget foder, som killingen tidligere har fået. Vand- og madskåle skal helst være af keramik eller stål, så de står godt fast. Et kradsebræt er også en nødvendighed. Meget gerne ét, der er så højt, at man kan klatre lidt i det. En transportkasse er også et must. Hav aldrig katten løs i bilen, for en skræmt kat under bremsepedalen kan forårsage frygtelige ulykker. Det kan være, at du har lyst at købe huler, senge ect. og selvom de ofte påskønnes, er det ikke en nødvendighed, så længe, der er gode steder i hjemmet, hvor katten kan opholde sig. Før killingen ankommer skal du huske at tjekke din bolig for giftige planter og forsøge at “aby-sikre”, så killingen ikke kan komme til skade på forskellige måder. Alt for mange katte mister hvert år livet pga. deres nysgerrighed. Vaskemaskinen, tørretumbleren, køleskabet og fryseren vil være meget spændende for at killing at udforske og vil sandsynligvis drage den, som en magnet. Vær altid sikker på, at du ved, hvor din aby er, før du lukker døren !! Jeg anbefaler, at killingen holdes isoleret fra andre katte i hjemmet i mindst en uge, indtil den er faldet lidt til. Det er en periode med megen stress og det kan forårsage, at killingen får en infektion, som den vil kunne smitte hjemmets andre katte med. Oftest kan det skyldes, at der i forskellige hjem forefindes forskellige bakterier og når killingen og hjemmets “gamle” katte udveksler disse – ellers harmløse – bakterier, kan det under stressede omstændigheder betyde, at både killing og “gamle katte” bliver syge.

Godbidder:
Abyssiniere elsker mad ! Og ikke nok med det. De vil samvittighedsløst stjæle alt spiseligt, der ikke er sømmet fast, hvis du giver dem mulighed for det. De vil gladelig snige sig ind på en bøf eller et stykke brød, og snigmyrde det, før du opdager det. Så du må være kreativ, hvis du vil have dine fødevarer i fred. Det nemmeste vil være, at lukke aby’en væk fra køkkenet, når der er mad indenfor rækkevidde – specielt når der er varme ovne eller kogeplader – og særligt, mens den er killing. Det er forkert at sige, at aby’en ikke har respekt for varmen, men de kan snildt vælge at ignorere den, hvis de er motiverede af noget rigtig lækkert spiseligt. Det mest konsekvente er naturligvis, hvis du aldrig giver din aby godbidder, men få kan modstå at gøre det engang imellem. Brug din sunde fornuft og lad være med at lade den spise af din tallerken og giv den små mængder kødstykker, grøntsager, frugt, brød eller lignende harmløse ting. Din abyssinier vil sikker også gerne smage på din chokolade, dine kager, dine pommes fritter, dine chips osv. men det er ikke anbefalelsesværdigt, da nogle af disse ting kan være giftige for katten og andre kan ødelægge tænderne, give overvægt eller have andre skadelige konsekvenser. Regn aldrig med, at din abyssinier selv ved, hvad der er godt for den!

Abyssiniere og børn:
Få aby’er er bange for børn, selvom de ikke er vokset op med dem. Når en del opdrættere kan være lidt tøvende med at sende en aby ud til mindre børn, er det mere fordi, at aby’er er snedige og hurtige og mindre børn kan ikke forudse, at aby’en har besluttet sig til at skulle med på udflugt så snart de åbner døren og kan derfor meget nemt ved en fejltagelse få lukket katten ud. Men ud over dette forbehold kan en aby blive en værdifuld ven for et barn – vel at mærke, et barn, som har lært at respektere dyr.

Generelt
Når du anskaffer dig en abyssinier vil den blive en del af familien. Abyssiniere er særdeles intelligente, aktive og menneskeorienterede og knytter sig stærkt til sine mennesker. Oftest bevarer de deres legelyst til de er godt oppe i årene. De vil altid deltage i det, du laver og vil sikkert forsøge at hjælpe dig med at redde seng, lave mad og udfylde selvangivelse. De vil med garanti fortælle dig, hvornår det er tid at holde op med at læse din avis eller se TV og overtale dig til at klø dem på hagen, nusse dem på maven eller lege med et stykke medbragt legetøj i stedet. Forbered dig på, at du aldrig igen vil indtage et måltid alene. Du vil skulle konkurrere med din aby om, hvem der har den stærkeste vilje og mit gæt er, at aby’en vinder. En aby vil charmere dig, glæde dig, narre dig, underholde dig, irritere dig – men vil i sidste ende fortrylle dig og optage en unik plads i dit hjerte, selv år efter at den er borte. At være ejet af en abyssinier er for livstid.

Comments are closed.