Tidlig neutralisering

Tidlig neutralisering – uha – det er et emne, som er indhyldet masser af myter og hokus pokus og det gør ikke sagen bedre, at nogle dyrlæger enten ikke har sat sig ind i emnet, er bange for det eller ikke er kompetente til at udføre det. Der er ingen som helst rationel eller videnskabelig grund til at undlade at neutralisere tidligt.

Tidlig neutralisering er slet ikke noget nyt og moderne begreb. Allerede i starten af 1900′erne blev det udført og det var først langt senere, at der blev rejst tvivl omkring eventuelle skadelige virkninger.

Der var tidligere ingen undersøgelser, der kunne give et fingerpeg om den mest ideelle alder at neutralisere katte, så hvad vi hidtil har gjort er grundlagt i traditioner og ikke i videnskab. Men nu stiller sagerne sig anderledes. Der er flere undersøgelser, som alle viser det samme: Nemlig at alle de beskyldninger, der har været mod tidligt neutralisering er ubegrundede.

Har man derimod ikke lyst til at praktisere tidlig neutralisering af følelsesmæssige årsager, synes jeg bestemt at det bør respekteres. Vi er ikke alle ens og hvem har ret til at pådutte nogen noget, de har det følelsesmæssigt dårligt med ?

Men hvorfor overhovedet praktisere tidlig neutralisering ? Kan man ikke lige så godt vente til katten er ældre – “bare for en sikkerheds skyld” ?

Personligt ser jeg flere fordele i tidlig neutralisering:

  • En operation påvirker en killing langt mindre end en voksen kat
  • Såret på en killing læger hurtigere end på en voksen kat
  • Køber behøver ikke at tænke på at få det ordnet – det er en fix og færdig “pakkeløsnng”
  • Katten kommer aldrig til at stikke af og rende og “forurene” kvarterets huskattebestand med racekrydsninger eller medvirke til at vi får en endnu større bestand af uønskede (vild)katte
  • Jeg kommer aldrig til tilfældigt at opdage, at en af mine katte er endt som fødemaskine på en killingefabrik, som producerer og sælger katte uden stamtavle

Lad os liste op, hvad man kan møde af påstande vedrørende tidlig neutralisering og så gennemgå, hvad der er fup og hvad der er fakta:

Kattene bliver dovne
FUP
Om en kat er aktiv eller ej, afhænger af arv og miljø. En fertil hankat kan nogen gange være meget aktiv, fordi den jagter damer hele tiden, mens en kastrats opførsel afhænger af race og omgivelser

Den normale vækst hæmmes
FUP
Det er dokumenteret, at tidligt neutraliserede killinger følger samme vækstrate som andre katte. Væksthormoner dannes i hypofysen, altså i hjernen – og ikke i testiklerne, så væksten fortsætter uanfægtet. Det man fjerner ved tidlig neutralisation er *kønshormoner* – altså kattens kønsdrift, ikke andet. Størrelsen på katten, er afhængig af genetik, miljø, foder m.m. En lettere forøget længde af knoglerne kan iagttages hos tidligt neutraliserede katte, hvilket skyldes det faktum, at lukningen af væksten er forsinket. Normalt vil væksthormonerne i hypofysen holde op med at fungere, når katten bliver kønsmoden. Hvis katten ikke bliver kønsmoden, vil den derfor blive ved at vokse længere. Dette forklarer hvorfor tidligt neutraliserede katte ofte er lidt større end ikke-neutraliserede katte og katte, som er sent neutraliseret. Dette gælder specielt for hankatte.

På hankatte vil urinrøret ikke udvikles tilstrækkeligt og kan medføre øget risiko for urinvejsproblemer
FUP
Der er intet som tyder på, at tidligt neutraliserede katte har større risiko for urinvejsproblemer end andre katte. Risikoen afhænger af genetiken og foderet. Urinrørets diameter er på en kastrat gennemsnitligt en anelse mindre end på en fertil kat, men noget tyder på, at det kan have en sammenhæng med kattens muskulatur. Der er ingen forskel på om kastraten er kastreret tidligt eller sent. Det lader desuden ikke til, at de har hyppigere urinvejsproblemer end fertile katte, selvom deres urinrør er en anelse smallere og selvom de måles til at være lidt smallere efter neutralisering, kan de stadig modtage samme størrelse kateter.

De får adfærdsproblemer
FUP
Hvorfor skulle de dog det ? En kat, som får lov at gå fertil for længe, kan tværtimod begynde at strinte (både hunkatte og hankatte) og 10 % af dem holder aldrig op igen, selv når de neutraliseres. Man ser desuden langt oftere humørsvingninger og agression hos fertile katte end man gør hos kastrater.

De får øget appetit, og dermed overvægt
FUP/FAKTA
Nogle fertile katte har sex på hjernen og derfor mindre interesserede i mad. Men selvom katten vil få øget appetit som kastrat, er det jo stadig ejeren, som bestemmer, hvad der puttes i munden på dem og dermed afgører om de skal have lov at blive overvægtige. Katte, der er neutraliseret tidligt, får ikke øget appetit i forhold til andre kastrater.

Hankatte får ikke hankattekinder
FAKTA
Hankattekinder er sekundære kønstræk, dvs. de eksisterer kun så længe at katten producerer kønshormon. I det øjeblik at en fertil kat neutraliseres, vil dens hankattekinder også forsvinde i takt med at produktionen af kønshormon ophører. En kat, der neutraliseres inden den bliver kønsmoden, vil aldrig nå at udvikle hankattekinderne – men slutresultatet bliver det samme.

Det er for stor en risiko at operere på en lille killing
FUP
Tværtimod. Killingerne får hurtigere bedøvelsen ud af kroppen og læger hurtigere end voksne. Hvad der skal tages højde for, når man opererer små killinger, er at opretholde kropstemperaturen, fordi de har en større overflade i forhold til kropsvægten end en voksen kat og nedkøles derfor nemmere. Desuden bør man naturligvis være opmærksom på mængden af bedøvelse, samt blodsukkeret. Endelig bør killinger bør ikke faste så længe som voksne katte før operationen.

De får små hoveder
FUP/FAKTA
Igen: kattens udseende er primært bestemt af genetik og ikke af hvornår man neutraliserer. Dog er det korrekt at i og med at knoglerne vokser længere, vil de blive forholdsvist længere i forhold til hovedet. Dvs. de får ikke små hoveder, men lidt længere knogler. Det er dog så lidt det drejer sig om, at det ikke har nogen som helst praktisk betydning og kattene kommer ikke til at se “forkerte” ud.

Comments are closed.