Hvor ung er for ung?

Problemer med immunforsvaret og helbredet 
Et af de alvorlige problemer ved at tage en killing tidligt fra sin mor er at killingens immunforsvar først begynder rigtig at udvikles, når den er mellem 8 og 12 uger gammel. Immuniteten fra moderen aftager og immuniteten fra vaccinationen er ikke rigtig sat ind endnu. I denne periode er kiillingen meget modtagelig for infektioner som f.eks. luftvejslidelser og diarre. Selv hvis man vaccinerer tidligt (ved 8-ugers alderen) opnår killingen ikke beskyttelse fra vaccinen øjeblikkeligt. Det kan tage op til 10 dage inden killingen er beskyttet. Indtil dette tidspunkt får killingen nogen immunitet via modermælken, men det er også denne alder, hvor de oftest begynder af blive fravænnet. Deres immunsystem skal skifte fra beskyttelsen i modermælken til beskyttelsen fra vaccinen. I denne periode er immunforsvaret derfor travlt optaget med denne opgave og killingen vil ikke have så stor en mulighed for at bekæmpe infektion. Yderligere vil den stress det er at flytte til et nyt hjem gøre killingen endnu mere modtagelig for infektioner.

Ud fra et helbredsmæssigt synspunkt ville det helt ideelle være at lade killingen få begge sine vaccination i de hjemlige omgivelser. Da der bør være 4 uger mellem de 2 vaccinationer og nogle katte først er fuldt modtagelige for vaccination, når de er 16 uger gamle, bør første vaccination ikke gives tidligere end 12 uger, med mindre man vaccinerer 3 gange.

Problemer med at spise og med renligheden 
Afvænning er ikke en begivenhed, men en proces. Killinger starter med at spise fast føde samtidig med at de dier og efterhånden vil de spise mere og mere fast føde og die mindre og mindre, hvorefter de til sidst holder op. Denne proces er endnu ikke afsluttet, når killingen er 8 uger gammel.

Hunkatten vil oftest selv fravænne killingerne og det sker som regel i perioden 8-12 uger. Denne proces er meget nødvendig, da det lærer killingen at acceptere afvisning og frustrationer. Killinger, der ikke lærer dette kan senere udvikle adfærdsproblemer.

Det er også almindeligt for killinger, der er taget for tidligt fra, at de får problemer med at spise nok og har problemer med renligheden. En del killinger bruger desuden stadig ikke konsekvent kattebakken, når de er 6-8 uger.

Problemer med socialisering og adfærd 
Folk vil ofte gerne have en killing så ung som muligt, fordi de er bange for, at den ellers ikke vil knytte sig til dem. Dette er simpelthen en skrøne.

Det er sandt at killinger, der er taget for tidligt fra, ofte vil knytte sig til deres mennesker som en surrogat-mor, hvilket kan forekomme meget sødt, men i virkeligheden er ret usundt. Sådanne killinger vil ofte sutte på tæpper, tøj, øreflipper eller hvad der eller er indenfor rækkevidde – nogen gange f.eks. deres egen halespids. De vil afhænge så meget af mennesker, at de ofte bliver nærmest neurotiske og/eller frygtsomme. Mange af dem vil rædselsslagne gemme sig, når de ser nye mennesker. Mest almindeligt er det, at de ikke aner hvordan de skal opføre sig sammen med en anden kat, fordi de ikke er færdig-socialiserede hos deres mor og søskende. Dette gør dem oftest højst uegnede som kæledyr i hjem med flere katte.

Killingens socialiseringsfase starter når den er omkring 4 uger gammel og kan fortsætte helt op til den er omkring 14 uger gammel og den lærer i denne periode at udforske omgivelserne under mors opsyn. Mellem 9 og 14 uger lærer de fra deres mor, hvordan de skal omgås andre katte. De lærer at genkende og forstå kattesprog og kan derfor helt bogstaveligt blive “katte-analfabeter”, hvis de ikke får lov at opleve denne meget vigtige sociale fase.

Det er også i denne periode, at killingen har behov for at blive introduceret til forskellige mennesker på en positiv måde, så den vil være tryg ved fremmede mennesker i fremtiden. En killing har brug for at blive hos sin mor og sine søskende for at lære disse vigtige ting – ting, som vil gøre den til en glad, sund og selvsikker killing og kat. Den har ikke kun brug for at være sammen med sin mor, men også med sine søskende, som lærer hinanden acceptabel legeadfærd. En killing, der er taget for tidligt fra, er ikke så tollerant og selvsikker, som en ældre killing.

Killingen 12 uger gammel 
12 uger gamle er de fleste killinger fravænnede, renlige og tilstrækkeligt socialiserede i forhold til deres mor og søskende. Hvis de er blevet ordentligt håndterede og socialiserede af mennesker, har disse killinger lært at udforske verdenen og vil møde den med en udadvendt selvsikkerhed, som vil vare livet ud. Dette kan variere fra kat til kat og fra race til race.

Det vigtige at huske er, at det bør være killingens nuværende og fremtidige velbefindende, der afgører hvornår den skal flytte hjemmefra – ikke et egoistisk ønske om at få en killing så ung som muligt. Du vil kun have en killing i en kort peiode, men katten skulle gerne være der i mange år fremover. Det kan være skuffende at skulle vente på en killing, som man havde regnet med at få lidt tidligere, men det gør en verden af forskel for killingens mentale og fysiske helbred i hele dens livstid. Du vil få en gladere, sundere og bedre socialiceret kat, hvis du venter.

Comments are closed.