Toxoplasmose

Toxoplasmose skyldes infektion med en encellet parasit: Toxoplasma gondii, som primært forekommer hos unge katte.

Toxoplasmose smitter gennem kød fra dyr, der er smittet, gennem jord og gennem afføring fra katte. Omkring 2/3 af de infektioner, der påvises i Europa, er smittet gennem kød.

Hvis gravide smittes kan smitten overføres til barnet, som kan få øjenskader eller hydrocefalus (vand i hovedet). Ofte fødes barnet uden symptomer. Børn med medfødt toxoplasmose kan senere i livet få en aktivering af infektionen, ofte i form af en øjeninfektion. Denne kan forebygges med tidligt behandling, og i Danmark screener vi alle nyfødte for medfødt toxoplasmose.

Omkring 20-30 børn årligt fødes med toxoplasmose og heraf har størstedelen ingen symptomer. 10-15 % har nedsat syn i varierende grad og cirka 5 % fødes med alvorlige skader, hydrocefalus eller andet.

Cirka 60% af voksne katte har antistof mod Toxoplasma gondii og det betyder at de er beskyttet mod smitte selv om katte via oocyster kan smitte hinanden. Indekatte, som ikke får råt kød har kun en teoretisk risiko for at blive smittet med toxoplasmose. Den bedste beskyttelse mod smitte er at vaske hænder hyppigt.

Katten smittes når den indtager smittemodnede oocyster eller spiser et byttedyr med vævscyster. Sygdommens smitsomme fase hos kat varer normalt 1 til 2 uger og i den periode vil katten kunne smitte andre dyr og mennesker, som kommer i kontakt med kattens afføring. Katten vil udskille oocyster i sin afføring og disse skal modnes i ca. 24 timer før de bliver smittefarlige. Efter katten er blevet inficeret danner den antistoffer mod toxoplasmose og har livslang immunitet mod geninfektion medmindre den smittes med katte-aids. For mennesker gælder det, at har man haft toxoplasmose en gang, er man beskyttet resten af livet.

Dvs. følgende forudsætninger skal opfyldes før man kan blive smittet med toxoplasmose fra sin kat:

  • Katten skal smittes med toxoplasmose.
  • Man skal “ramme” den 14-dagens periode, hvor katten udskiller smitte.
  • Man skal vente mere end 24 timer med at rense kattebakken.
  • Man skal røre ved kattens afføring, når man renser bakken.
  • Man skal glemme at vaske hænder bagefter!

Gode råd til gravide, der ikke har haft sygdommen:

  • Vask hænder efter berøring med råt kød, grøntsager og frugt.
  • Vask hænder efter havearbejde.
  • Spis ikke kød, der ikke er gennemstegt.
  • Lad en anden person tømme og rengøre kattebakken, eller brug gummihandsker og tøm bakken mindst 1 gang om dagen, for at undgå at parasittens forstadier, oocysterne, når at blive modne og dermed smittefarlige.

Gravide kvinder kan få foretaget en blodprøve til måling af mængden af antistof mod toxoplasmose. Forefindes antistof, er samtlige forholdsregler overflødige, da man er immun for ny smitte.

Konklussion:
Har man en kat og er man blevet gravid er almindelig god håndhygiejne nok til at beskytte mod en eventuel smitte fra katten og man kan overlade rensning af kattebakken til den kommende far eller bruge gummihandsker, hvis man tømmer bakken selv. Udover disse forholdsregler bør man vaske grønsagerne meget omhyggelig før man spiser dem og man skal aldrig spise råt kød når man er gravid.

Der er ingen risiko ved at kæle med sin kat, da occysterne ikke sidder i kattens pels.

Gravide, der har kat, har ikke større risiko for at blive smittet end gravide, der ikke har kat.

Comments are closed.