Om katteriet

Alle kattene hos mig lever sammen med mig og er i dagligdagen blot mine søde og frække kælekatte og det er sådan at jeg godt kan lide at omgås mine katte. Jeg tænkte grundigt over det, da inden jeg besluttede mig for at ville opdrætte, for alting har en pris og nogen ting vil ændre sig – om man vil det eller ej – når man begynder at opdrætte.

En af de ting, som jeg overvejede var, at jeg jo altså har en grænse for, hvor mange katte jeg kan have. Selvfølgelig kan der være mange katte i mit hus, men kattene skal altså gerne trives sammen og jeg skal også have tid til dem alle. Når man, som jeg, opdrætter for at beholde noget afkom fra egne linier og arbejde videre med dem, kommer der et tidspunkt, hvor man må vælge om man vil omplacere pensionerede avlskatte eller man vil stoppe opdrættet i en del år. Derfor kan der være tidspunkter, hvor det vil være nødvendigt for mig at vælge at omplacere nogle af de pensionerede avlskatte, for at sikre deres fortsatte trivsel.

Når jeg har taget den beslutning, er det primært fordi jeg tror, at det er dét, som kattene er bedst tjent med. En avlskat, som har levet i en større flok og glædet mig med et kuld eller to, fortjener i den grad, at tilbringe resten af livet behageligt og det betyder måske, at hun skal bo i et hjem med lidt færre katte, hvor hun kan blive forkælet og feteret, som den stjerne, hun naturligvis er og naturligvis med al den opmærksomhed, som følger med.

Når det så er sagt, ved jeg, at det samtidigt er frygteligt svært for mig at skulle sige farvel til en kat, som har levet i flere år, som min kælekat og som jeg har holdt i pote og lidt med under fødslen af hendes killinger. Men det hjælper lidt på det, når man kan se stjernerne i øjnene på den nye ejer og ved, at hun vil komme ud og skabe sit eget lille imperium.

Af samme årsag vil mine katte ikke gå i avl mere end et par år og kun lave mellem 1 og 3 kuld, for det slider på en hunkat at få killinger og det er sværere for hende at skifte hjem, når hun bliver ældre.

Killingerne fødes og vokser op i mit soveværelse og vil naturligvis være fuldt ud socialiserede. Jeg sørger for, at invitere en del gæster, mens jeg har killinger, så de tidligt vænnes til at møde fremmede mennesker og nye dufte, således at de ikke senere synes, at det er noget “farligt” og de vænnes til at blive håndteret på alle mulige måder, få klippet kløer ect. Jeg har også startet den grundlæggende opdragelse, dvs. de har fået at vide, at de ikke må stjæle mad, rende ud på opgangen, når døren er åben ect.

Killingerne vokser op på en diæt af torskerogn, rå kylling og kalkun, råt oksekød, kogt kød, kogt fisk, dåsemad og tørfoder af forskellige kvalitetsfabrikater. Jeg ved jo ikke, hvad de nye ejere vil foretrække at fodre med, så de vænnes derfor til lidt af hvert, så de ikke er kræsne og deres maver ikke er for sarte. På samme måde skifter jeg jævnligt mellem forskellige mærker af kattegrus, for at forhindre, at de får præferencer, som hæmmer de nye ejere i valget af produkt.

Lad det være sagt, at jeg er rimelig kritisk med, hvilke hjem jeg sender mine små killinger ud i. Det er vigtigt, at kat og mennesker passer sammen, da de jo skal leve sammen i mange år, så derfor vil jeg gøre mit til at de nye ejere vælger den helt rigtige kat for dem – også selvom det betyder, at det ikke bliver nogle af mine killinger, der bliver solgt. Anskaffelsen af et nye familiemedlem er en stor ting for mig, og det forventer jeg også, at det er for mine killingekøbere. Da abyssinieren generelt ikke er egnet til at være udekat, vil jeg kun i specielle tilfælde sælge katte til et sted, hvor de skal nyde udelivet – med mindre at det foregår i en løbegård.

Hvis man overvejer at købe kat hos mig, skal man vide, at der altid skal indgås en kontrakt og at man ikke kan købe katten til avl og katten vil allerede være neutraliseret, når den flytter. En killing koster kr. 5.000,- og prisen er ikke til forhandling. For de penge får du så til gengæld en kat, som er dyrlægetjekket, vaccineret, stambogsført og i nogle tilfælde øremærket og neutraliseret, “hotline” til rådgivning og vejledning i hele kattens levetid – og ja, så forhåbentlig KATTEN i dit liv :-)

Hvis du i god tid har besluttet at du vil have abyssinier og at du vil have den fra DK Tick-Tag, er du naturligvis velkommen til jævnligt at besøge killingen under opvæksten. Hvis man har den mulighed og tålmodigheden til at vente, kan jeg abolut anbefale det.

Når jeg laver killinger, er min første prioritet, at forældrekattene er genetisk sunde. Dvs. jeg har undersøgt, hvad der ligger i stamtavlen af arvelige sygdomme og/eller skavanker. Da ikke alt er lige alvorligt og det også har en betydning, hvor langt i stamtavlen det ligger tilbage, betyder det ikke, at ingen af kattene i stamtavlen nogensinde har været syge (alle katte dør jo som regel også af et eller andet), men det betyder at jeg har tænkt mig om, og jeg i hvert fald ikke har valgt en hankat, der er mulig bærer af de samme sygdomme og skavanker, som hunkatten er.

Min prioritering af sundhed er skarpt forfulgt af min prioritering af temperament, som er næsten lige så vigtigt, for hvad hjælper det at have en sund kat, hvis den er så sky, at den altid ligger og gemmer sig under sengen. Jeg avler derfor kun på katte, der har et godt stabilt og racetypisk temperament – kort sagt er frække, tillidsfulde, kælne og kontaktsøgende, men alligevel med deres masser af instinkter i behold, som en rigtig abyssinier.

Slutteligt er der naturligvis kattens udseende. Når jeg nævner det til sidst, er det fordi jeg mener, at de andre ting, til enhver tid, må være vigtigere. Ikke dermed sagt, at jeg ikke prioriterer, at lave smukke katte, for det gør jeg bestemt, men jeg mener ikke, at man skal avle på en kat, blot fordi den er pæn. Jeg vil naturligvis bestræbe mig på, at finde katte til avl, som både er sunde, har et godt temperament og er smukke og er villig til at bruge den tid, det tager at finde disse katte.

Comments are closed.